English version 2020

Part 1

1. From the options presented, select the correct sequence in which the following cities are located from the North to the South: 1) Moscow; 2) Petrozavodsk; 3) Novorossiysk; 4) Voronezh.

From the options presented, select the correct sequence in which the following cities are located from the North to the South: 1) Moscow; 2) Petrozavodsk; 3) Novorossiysk; 4) Voronezh.

А) 1-4-3-2;

B) 1-2-4-3;

C) 2-1-3-4;

D) 2-1-4-3/

Answer: D) 2-1-4-3

2. This river originates in the Northern Urals in the southeastern part of the Komi Republic and belongs to the basin of the Arctic Ocean. The surname of which famous character of the Russian classics, according to the literary critic Vissarion Belinsky, comes from the name of this river?

A) Onegin; B) Pechorin; C) Lensky; D) Bolkonsky.

Answer: B) Pechorin

3. The famous Soviet geographer, Honorary member of the Russian Geographical Society Nikolai Baransky considered geography as:

A) An elevator from the Earth to space;

B) A ferry between a man and the environment;

C) A bridge between nature and society;

D) The transition from natural sciences to earth sciences.

Answer: C) A bridge between nature and society

4. A comprehensive geographic expedition to this peninsula, famous for its volcanoes, was conceived by the Russian Geographical Society back in the middle of the 19th century. However, it was not possible to implement it for a long time. Only half a century later, a philanthropist was found - Fyodor Ryabushinsky, who donated several hundred thousand rubles for the study of the peninsula.

A) Kamchatka; B) Chukotsky; C) Sakhalin; D) Apennine.

Answer: A) Kamchatka

Question author: Yasashnova Julia

5. During the Great Patriotic War, they were called "the eyes of the army."

On February 8, these specialists celebrate their professional holiday. Who are they?

A) hydrologists; B) geologists; C) topographers; D) meteorologists.

Answer: C) topographers

6. In honor of one of the discoverers of Antarctica, an Honorary member of the Russian Geographical Society, Mikhail Lazarev, an island was named, which now is not on the world map. Where was this island and why did it disappear?

A) In the Pacific Ocean, it got lost in the Bermuda Triangle;

B) In the Aral Sea, the island disappeared after the Aral Sea began to dry up;

C) In Antarctica, a huge iceberg that melted afterwards had been accidentally mistaken for the island;

D) In the Indian Ocean, it sank after a strong earthquake.

Answer: B) In the Aral Sea, the island disappeared after the Aral Sea began to dry up

7. Which of the following Kremlins of Russia is the one included in the list of UNESCO World Heritage Sites?

A) Nizhegorodsky Kremlin; B) Kazan Kremlin; C) Tobolsk Kremlin; D) Tula Kremlin

Answer: B) Kazan Kremlin

8. Which of these mountain ranges is in the natural region called Fennoscandia?

A) Mogoltau; B) Khibiny; C) Yaltinskaya Yayla; D) Hamar-Daban.

Answer: B) Khibiny

9. The founder of this famous navy dynasty headed the first Russian round-the-world voyage and was one of the co-founders of the Russian Geographical Society. His casket is kept in the funds of the Russian Geographical Society. His son who studied the northern seas later also became a participant in a round-the-world trip. His grandson explored the Barents and Kara seas. Their surname has become the symbol of navy romance. It also became the name of a large gas condensate field. It is partially located on the land of the Yamal Peninsula and mainly in the Kara Sea. Select the last name of this family of sailors from the list.

A) Lazarev; B) Kruzenshtern; C) Vilkitsky; D) Bering.

Answer: B) Kruzenshtern

Question author: Regina Sharipova

10. The Russian Federation has 85 subjects, including 22 republics, 9 territories, 46 regions, 3 cities of federal significance, 4 autonomous districts and only one autonomous region. Select it from the list.

A) Chuvash; B) Jewish; C) Novosibirsk; D) Comi.

Answer: B) Jewish

Part 2

Question author: Tatiana Pozdnyakova

1. This port city was founded by the patron of the Russian Geographical Society Emperor Nicholas II during the First World War with the aim of organizing the uninterrupted delivery of military supplies from the Allies across the Arctic Ocean. The city fulfilled its high mission when, during the Great Patriotic War, for over 40 months it held back the onslaught of the enemy. Destroyed, but not conquered by the Nazis, it continued to provide the needs of the army. In terms of the number of bombings inflicted on the city, it is second only to Stalingrad. Select this city from the list.

A) Vladivostok; B) Murmansk; C) Petrozavodsk; D) Severodvinsk.

Answer: B) Murmansk

2. This year the Russian Geographical Society celebrates the 275th anniversary of the release of the first official Russian atlas. You see a fragment of a map of the Nizhegorodskaya province from a later edition of the atlas. Which of the trades characteristic of this province is depicted on the cartouche of the map?

A) gardening; B) logging and rafting; C) weaving from a rod; D) oil production.

Answer: B) logging and rafting

3, To safely cross roads in cities and towns, people have come up with pedestrian crossings. Safe crossings are necessary not only for people, but also for animals. For this polar animal, which enjoys great love and respect among the inhabitants of the Yamal Peninsula, special crossings have also been created. But they spread not across the roads, but across the field gas pipelines. Select this animal from the list.

A) Polar bear; B) Brown bear; C) Lemming; D) Reindeer.

Answer: D) Reindeer

4. What is the name of the city located on the post road between Moscow and St. Petersburg, next to the picturesque lake of the same name? Alexander Radishchev, Alexander Pushkin, Nikolai Nekrasov, Valentin Serov, Gabriel Derzhavin have been here. Local craftsmen who cast large and small bells used to be famous in Russia.

A) Torzhok; B) Chudovo; C) Valdai; D) Rostov.

Answer: C) Valdai

Question author: Tatiana Melnikova

5. In Antarctica, the last continent discovered by Russian sailors 200 years ago, there is an amazing optical phenomenon called "white mist". What is impossible to do due to this phenomenon?

A) light up the light; B) go outside; C) see the horizon line; D) breathe normally.

Answer: C) see the horizon line

6. The expedition led by this explorer of the Arctic was the first to complete the Northern Sea Route through a single navigation in 1932. Select it from the list.

A) Semyon Dezhnev; B) Otto Schmidt; C) Boris Vilkitsky; D) Niels Adolf Erik Nordenskjold

Answer: B) Otto Schmidt

7. The Chinese call it "Black Dragon River". The tail of the "dragon" is in Mongolia, the head rests against the Sea of Okhotsk. And in the central part of the body today a Russian gas processing plant is being built - one of the largest in the world. Name this river.

A) Zeya; B) Ussuri; C) Sungari; D) Amur.

Answer: D) Amur

Question author: Anna Getman

8. Ferrous metallurgy in Russia has a rich history. At first, iron ores were smelted in damp forges and furnaces. Factory production of iron became possible only in the 17th century, when iron-smelting and iron-making factories were built near this city. What city are we talking about?

A) Novokuznetsk; B) Tula; C) Yekaterinburg; D) Lipetsk.

Answer: B) Tula

9. Establish the correct correspondence between the reservoir and the subject of the Russian Federation, on the territory of which it is located:

1) Vilyuisk, 2) Rybinsk, 3) Kamsk, 4) Kuibyshevsk;

A) Yaroslavl region, B) Samara region, C) Republic of Sakha (Yakutia), D) Perm region

А) 1C,2А,3D,4C;

B) 1D,2C,3А,4B;

C) 1B,2D,3А,4C;

D) 1C,2А,3D,4B.

Answer: D) 1C,2А,3D,4B

10. This artifact, which is now kept in the Russian Geographical Society, for a century and a half was in one of the palaces of Peter I. According to the testimony of the writer Mikhail Pylaev, it was created, apparently for a joke: “there are hardly any rivers with such names as here; the parts of the world have also switched places here. " According to the legend, Peter I used it for the sake of laughter at the "exams" for his colleagues who did not know geography well enough. What is this object?

A) Map by Semyon Remezov;

B) Nikolay Vavilov's globe;

C) Textbook by Johann Hubner;

D) Sailing directions by Gennady Nevelskoy.

Answer: A) Map by Semyon Remezov

11. Establish the correct correspondence between folk arts and crafts and the constituent entities of the Russian Federation - the places of their traditional existence:

1) Mtsenskoe lace, 2) Starooskolsk clay toy, 3) Palekh miniature, 4) Volkhov paintings

A) Belgorod region; B) Leningrad region; C) Oryol region; D) Ivanovo region.

А) 1А, 2C, 3D, 4B;

B) 1C, 2А, 3D, 4B;

C) 1B, 2C, 3А, 4D;

D) 1D, 2B, 3C, 4А.

Answer: B) 1C, 2А, 3D, 4B

12. Which modern subject of the Russian Federation approximately corresponds to the province of the Russian Empire, the description of which in the middle of the 19th century looked like this:

“The climate is cold. The population of the province consists of Great Russians, Tatars, Chuvashes, Cheremis, Mordovians and Votyaks. Rivers: Volga, Kama and Vyatka. Among the features are grain growing, shipbuilding, timber sales, factories and plants".

A) Republic of Tatarstan; B) Kostroma region; C) Kirov region; D) Ulyanovsk region.

Answer: A) Republic of Tatarstan

13. These two routes are separated by a little over 190 years, but they are connected by one surname. Which one?

A) Bering; B) Laptev; C) Prunchischev; D) Chelyuskin.

Answer: D) Chelyuskin

Question author: Julia Nevolina

14. In the Vologda region there is a state natural reserve "Atleka", on the territory of which there is a watershed of the three largest water systems. Its name comes from the first sounds of the names of these water systems: "At" - the Atlantic Ocean, "le" – Ledovity (Russian term for the Arctic), and "ka" - one of the reservoirs of Russia, the heir of the paleoocean Tetis. What waterbody is encoded in the name of the reserve with the sound combination "ka"?

A) Kara Sea; B) Caspian Sea; C) the Kama river; D) Kandalaksha Bay.

Answer: B) Caspian Sea

Question author: Julia Khoreva

15. In honor of what object or event was the first Soviet Antarctic station Mirny, opened in 1956, named?

A) In honor of the truce with China;

B) In honor of the anniversary of the participant of the Soviet Antarctic expedition;

C) In honor of the sailing ship, which in January 1820 under the command of M. Lazarev approached the shores of Antarctica;

D) In honor of the Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.

Answer: C) In honor of the sailing ship, which in January 1820 under the command of M. Lazarev approached the shores of Antarctica

Question author: Andrey Shishov

16. Establish the correct correspondence between objects of monumental art and the cities in which they are located:

1. “Swords to ploughshares”; 2. "Rear-Front Memorial"; 3. “Motherland is calling!”; 4. "Warrior-Liberator".

A) Volgograd; B) New York; C) Berlin; D) Magnitogorsk.

А) 1C, 2B, 3А, 4D;

B) 1А, 2D, 3C, 4B;

C) 1B, 2D, 3А, 4C;

D) 1D, 2А, 3C, 4B.

Answer: C) 1B, 2D, 3А, 4C

17. Choose the millionaire cities from the list: 1) Moscow, 2) Tomsk, 3) Chelyabinsk, 4) Yekaterinburg, 5) Orenburg, 6) Novokuznetsk, 7) Vladivostok, 8) Volgograd.

А) 1,3,4,8; B) 1,4,5,7; C) 3,4,6,8; D) 1,3,4,7

Answer: А) 1,3,4,8


Question author: Kirill Likhachev

18. More than 70 branded trains run on Russian railways. Often the distinctive feature of such a train is its own name. The first proprietary train appeared almost 90 years ago. It was the Krasnaya Arrow train, which runs between Moscow and St. Petersburg. In 2003, a branded train appeared, which connected Yekaterinburg and St. Petersburg. From the list provided, select the correct name for this train, which is associated with Yekaterinburg and the entire Sverdlovsk region.

A) Amber; B) South Ural; C) Demidovsky Express; D) Kama.

Answer: C) Demidovsky Express

19. A famous polar explorer, laureate of the Konstantinov medal of the Russian Geographical Society, died 100 years ago in Irkutsk. It is interesting that the books with his autographs and the application for membership in the Russian Geographical Society are still intact and safe in the funds of the Society, despite the extremely negative attitude of the Soviet authorities towards this polar explorer. Whom are we talking about?

A) Ferdinand Wrangel; B) Alexander Kolchak; C) Ivan Papanin; D) Boris Vilkitsky.

Answer: B) Alexander Kolchak

20. For the storage of natural gas, special underground gas storage facilities are created. Today there are 23 such storage facilities in Russia. They are usually built in aquifers and depleted deposits. However, for example, in the Volgograd region, they are created in the deposits of a mineral, in a certain form present in any kitchen. What is this mineral?

A) Soda; B) Sazhinite; C) Rock salt; D) Sulfur.

Answer: C) Rock salt

21. This sign on topographic maps denotes:

A) Radio masts; B) Structures of the tower type; C) Meteorological stations; D) Transformer booths

Answer: C) Meteorological stations

Question author: Maxim Knotko

22. In late June - early July, in central Russia, you can find fields that from a distance resemble an endless blue sea. This is a spinning culture known for its capricious disposition in bloom. Due to its special demand for soils and the constant need for moisture, less than 0.1% of all sown areas of agricultural crops in Russia are occupied under its crops. Moreover, the fabric made from this plant is durable, hygroscopic and environmentally friendly. It is often called "northern silk". What kind of agricultural crop are we talking about?

A) Cotton plant; B) Fiber flax; C) Sisal; D) Hemp.

Answer: B) Fiber flax

23. You see four satellite images and four names of the sea bays of the Russian Federation. 1) Anadyr Bay, 2) Yenisei Bay, 3) Gulf of Finland, 4) Shelikhov Bay.

Match the bay names and images.

А) 1D,2А,3B,4C;

B) 1А,2B,3D,4C;

C) 1C,2А,3B,4D;

D) 1D,2А,3C,4B.

Answer: B) 1А,2B,3D,4C

24. You see images of four car models which are named after types of wind. Which of these winds blows in Russia?

A) Bora; B) Sirocco; C) Khamsin; D) Mistral.

Answer: A) Bora

25. This geographer, honorary member of the Russian Geographical Society, one of the main adherents of vegetarianism in Russia, wrote a book on the Earth's climate that is still relevant today. He theoretically substantiated the position that rivers are a product of climate. The scientist's works were awarded the highest award of the Russian Geographical Society - the Konstantinov medal. The Main Geophysical Observatory in St. Petersburg is named after him. Who are we talking about?

A) Alexander Voeikov; B) Georgy Sedov; C) Mikhail Lazarev; D) Vladimir Obruchev.

Answer: A) Alexander Voeikov

26. 2020 marks the 250th anniversary of the birth of the round-the-world navigator, admiral, one of the founders of the Russian Geographical Society Ivan Kruzenshtern. During the expedition, when visiting the Marquesas Islands, many sailors and officers, including Ivan Fedorovich, could not resist some temptation. The admiral himself was modestly silent about this. Some participants, on the contrary, flaunt it. What did the members of the round-the-world expedition dare to do?

A) Eat parrot meat for the first time;

B) Take part in witchcraft rites;

C) Get a tattoo;

D) Descend into the mouth of a volcano.

Answer: C) Get a tattoo

Question author: Nadezhda Ostapenko

27. This inventor, chemist, traveler, member of the Russian Geographical Society, known as the founder of color photography in Russia, took more than a thousand color photographs of landmarks during his travels and planned to demonstrate them on the independently developed school subject "Homeland Studies". Who is it?

A) Dmitry Mendeleev; B) Sergey Prokudin-Gorsky; C) Vladimir Obruchev; D) Peter Semyonov-Tien-Shansky.

Answer: B) Sergey Prokudin-Gorsky

Question author: Natalia Prygunova

28. You see a quote from the work of the writer Fyodor Abramov "Pine children": "Freezing winds blow - from (blank), to the pole, - what serves as a barrier? Pine. Yes, if it were not for a pine tree, so these winds would reach the (blank) sea, they would create a draft for the whole of Russia." What proper names should be in place of the blanks?

A) Antarctic and the Caspian Sea;

B) Arctic and White Sea;

C) Arctic and Black Sea;

D) Antarctic and the White Sea.

Answer: C) Arctic and Black Sea

29. Since 2016, the Russian Geographical Society has been placing thematic graffiti on various objects of urban architecture, including those dedicated to famous geographers. So, in Khanty-Mansiysk, an art object appeared dedicated to the Russian explorer and traveler of the 19th century, a member of the Russian Geographical Society, who made an invaluable contribution to the study of the Northern Urals. He became the first person to receive the highest award of the Society - the Constantine Medal. Select his name from the list.

A) Vitus Bering; B) Mikhail Lazarev; C) Fritjof Nansen; D) Ernst Gofman

Answer: D) Ernst Gofman

40. Even during the Great Patriotic War, important geographical discoveries were made. In 1943, a topographic expedition led by Pavel Rapasov accurately determined the height of the Tien Shan mountain peak, which turned out to be the highest in this mountain system. For this achievement in 1947, the members of the expedition were awarded the Gold Medal of the Russian Geographical Society named after P.P. Semyonov. Subsequently, the peak was named:

A) Friendship Peak; B) Mountain People; C) Mount Beluha; D) Victory Peak.

Answer: D) Victory Peak